2012. június 14., csütörtök

Sörben sült csirke

Ma ismét egy nagy kedvencemmel rukkolok elő, ami nem más, mint a sörben sült csirke. :)
A sült csirkét többféleképpen szoktam elkészíteni, de talán így a legízletesebb és a legpuhább. Ha szárazabban szeretjük a husit, akkor tovább sütjük, ha kevésbé szárazon, akkor kevesebb ideig. :)

Először is, keressünk valami nagyon jó húsboltot, ahol friss, lehetőleg háztáji csirkét kapunk. Sokkal szebb a húsa, és kevésbé véreres, mint azt a szupermarketek termékeinél megszokhattuk.
Mióta felfedeztem magamnak a Fővám téri (Budapest) piacot, ha tehetem ott vásárolok. Vidékről jöttem fel a nagyvárosba és szeretem a vidék ízeit visszacsalogatni a konyhámba.
Sok szép friss áru van és jóval olcsóbb is mint a boltban.
No de térjünk rá a lényegre. :)

Én a csirke szárnyát szeretem a legjobban, így magamnak mindig inkább azt veszek (ropogósabbra átsül és sokkal ízletesebb, jobban átveszi a fűszerek ízét is mert vékony a húsa). Páromnak rendszerint alsó és felsőcombot vásárolok.

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkeszárny
2 csirkecomb (alsó és felső egyben)
vegeta (a kék)
bors, só
tepsi
1 doboz sör (teljesen jó az alkoholmentes is)

A húsokat alaposan átmossuk, ha maradt rajta pihe vagy toll, azt letisztítjuk.
Én többször át szoktam mosni és dörgölni a husikat, mert nagyon szeretjük a husi sült bőrét, és az úgy gusztusos, ha szép tiszta (toll - és szőrmentes).

Ha a húsokat átmostuk, előkészítünk egy kisebb tálba (max. 10cm átmérőjű és 5cm magas) körülbelül 2 evőkanál vegetát és hozzáadunk kb. negyed teáskanál borsot és 1 csapott teáskanál sót.
Ezeket összekeverjük ujjal, és a húsok mindkét oldalát szépen beszórjuk a vegetás-borsos-sós fűszerkeverékkel.
Majd ezután ráöntjük a sört a húsra. Lehetőleg ne közvetlen a húsra, mert akkor a tetejéről lemegy a fűszer. Zsiradékot egyáltalán nem használok a sütéséhez.
A tepsit betesszük a sütőbe. Érdemes picit bemelegíteni a sütőt. Mielőtt elkezdjük beszórni a csirkét a fűszerrel, bőven elég akkor elgyújtani a sütőt.
A csirkét kb. 3-as fokozaton sütöm, és minél tovább sül, annál ízletesebb. A sör pedig nagyon kellemes lágy ízt ad neki. 
Miután betettem a sütőbe körülbelül 45 percig sütöm a húst az egyik oldalán, majd kiveszem a sütőből, a hátára fektetem a húsokat és újabb 45 percig sütöm. Majd a végén ismét visszafordítom a húsokat, hogy szépen megpiruljon a bőre is.
Természetesen nagyobb hőfokon sokkal gyorsabban is meg lehet sütni, de nem lesz annyira ízletes, mint lassú tűzön sütve.

A végén a húst kivéve friss salátával és burgonyával tálaljuk. A legjobban a hasábburgonya és a steak burgonya (legközelebb ezt is megmutatom hogy kell) megy hozzá, de ízletes új burgonyából készült petrezselymes burgonyával is.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése