Ez egy új recept a láthatatlan kis receptes füzetemben, amit a fejemben őrzök.
Pár hónapja, nem tudtam mit főzzek, valami újdonságra vágytam, de mégis néhány megszokott ízzel, ebből született ez a recept.
Hozzávalók egy 24x30cm-es tepsi megtelítéséhez (kb. 4 személyre, de inkább 3 személyre):
1 cukkini
2 kisebb fej újhagyma (vagy 1 fej lilahagyma vagy 1 fej vöröshagyma, de újhagymával és lilahagymával finomabb)
1 paradicsomszósz konzerv
1 nagyobb paradicsom
25 dkg darált hús
kb. 10-12 cm hosszú füstölt kolbász
só, bors
2 evőkanál liszt
2,5-3 dl tej
víz
6-7 darab tojás
3-4 darab nagyobb krumpli
5-6 gerezd fokhagyma.
A tojásokat és a 3-4 nagyobb darab krumplit feltesszük héjában főni. Tojás: forrástól számított 8-10 perc. Krumpli: ha könnyen bele tudod bökni a villát rendesen. Kb. 30 perc (ha új krumpli kb. 20 perc).
Mellette előkészítjük a szószt.
A szószhoz az alábbiak kellenek:
A 10-12 cm hosszú füstölt kolbász héját lehúzzuk majd felkarikázzuk.
A hagymát felaprítjuk. A cukkinit felkarikázzuk és a karikákat apró kockákra vágjuk.
A paradicsomot cikkekre vágjuk.
A kolbászt, a cukkinit, a paradicsomot és a hagymát lehetőség szerint teflon serpenyőbe tesszük egy kis vajat teszünk alája kb. 2 cm széles darabot, valamint öntünk rá egy pici olajat és fedő alatt, közbe néha kevergetve összepároljuk az ízeket.
Amint az alkotórészek szépen összepárolódtak, picit átsültek, hozzáadjuk a 25 dkg darált húst. Kevergetjük, hogy a darált húst is hirtelen átpárolja az olaj (ha fehéres színű a husi és már nem hús színű, akkor jó). Ráöntjük a paradicsomkonzervet, valamint körülbelül 2 dl vizet, picit megsózzuk (a füstölt hús miatt elég kevés sót beletenni).
Mindezt átkeverjük és hagyjuk fedő alatt főni (kb. 15 perc).
Besamel elkészítése:
2 púpozott evőkanál lisztet teszünk egy pohárba, majd arra öntünk először körülbelül 1,5-2 dl tejet.
A lisztet jól elkeverjük a tejben, csomómentesre, majd hozzáöntjük a maradék tejet (összesen 3 dl legyen). Egy pici borsot szórunk a tejbe majd ezt is elkeverjük.
Ha a szószunk úgy látjuk, hogy jó, az 5-6 gerezd fokhagymát belereszeljük vagy fokhagymanyomón belenyomjuk. Összekeverjük, majd a besamel szószt beleöntjük a paradicsomos szószba.
Kevergetjük egy kicsit, megvárjuk míg felforr és forrás után 2-3 perccel elzárjuk alatta a gázt.
Elővesszük a tepsinket, a tepsi aljára a megpucolt főtt krumplit karikázzuk, majd rá a megpucolt főtt tojásokat.
A krumplira és a tojásokra ráöntjük a szószt, sajtot reszelünk rá és mehet is a sütőbe.
Körülbelül 30 percig sütjük 3-4-es fokozaton (180°). Az egész így átsül, összeérnek az ízek és a sajt is rápirul.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése