Én úgy szoktam kezdeni, hogy a gombák törzsét kitöröm, a gombák tetejét bentről kifelé egy élesebb hegyű késsel szépen megtisztítom a külső héjtól, ami a földdel, bogarakkal stb. érintkezhet. Ha ezzel megvagyok megmosom a kis gombicokat. Ami körülbelül így fog kinézni:
A karfiollal csak annyi a dolog, hogy a nagy karfiolból a kis "rózsákat" levagdosom. Ki hogy szereti, akkora rózsákat vág le. A kisebb méretűek ropogósabbra tudnak átsülni, én azt jobban szeretem. :)
Ha a rózsán esetleg szürkésebb, feketésebb részt látok, azt kivágom belőle késsel.
Ha megvan a rózsák szétszedése, megmosom őket. Ha nincs szükség minden rózsára (mert mondjuk csak 1-2 főre főzünk) akkor simán le lehet fagyasztani a maradékot, mert a maradék később karfiol levesnek is nagyon jó szolgálatot tesz, addig nyugodtan tárolhatjuk mélyhűtőben.
Kezdődhet a nagy meló, a panírozás.
A panírhoz készítsünk elő 3 tányért. Mivel a gomba és a karfiol is inkább kisebb méretnek számít (mondjuk egy nagy szelet lapos rántott húshoz képest) így inkább ajánlom a gömbölydedebb kisebb átmérőjű tányérokat hozzá, mert abban könnyebb panírozni, jobban körbeveszi például a tojás a kis gombócokat. :)
Nos, szóval 3 tányér. 1. fázis: liszt, 2. fázis: tojás, 3. fázis: panírmorzsa (vagy ahogy mostanság a boltokban írják, kenyérmorzsa).
A panírba érdemes egy kis lisztet tenni, mert egyenletesebben oszlik el így a prézli a panírozotton.
A panírt én előtte aprólyukú tésztaszűrűn le szoktam szitálni, mivel a panír kenyérből készül maradnak benne nagyobb darabok, így pedig apró szemcsés lesz és fele nem az olajban fog kikötni, hanem rajta marad a panírozott egyeden.
A gombát és a karfiolt érdemes előtte picit besózni, de én a tojásba is mindig teszek egy pici sót. Tojásonként körülbelül egy csipet (hüvelyk- és mutatóujjal összecsippentett só).
A só miatt egyébként is picit nedvesebb lesz a gomba és a karfiol is, ami jó, mert legalább megtapad rajta a liszt.
Tehát első lépésként forgassuk bele a lisztbe a gombákat, majd a karfiolokat.
Egyszerre csak 1-2 darabot, amennyi belefér a tálba.
Majd, jöhet a tojás. De még mielőtt a tojásba beletesszük verjük fel jól a tojást, hogy szép sárga legyen mindenhol. Ha kész, ide mehetnek bele a lisztbe forgatott egyedek. Ha néhol lepereg a tojás, villával érdemes picit megpaskolni és akkor rajta marad. :)
Ahogy vesszük ki a tojásból a gombákat érdemes viszonylag jól lecsepegtetni, hogy a felesleg ne a prézlibe (panírmorzsába) mennyen.
A prézliben is megforgatjuk a gombákat és a karfiolokat és már mehet is az serpenyő irányába.
Érdemes úgy gazdálkodni, hogy legalább egy sütőedényre való panírozott gombánk legyen, hogy egyenletesen süljenek meg.
A gombát és a karfiolt is érdemes körülbelül közepes vagy kisebb lángon sütni az olajban, így nem ég oda. A karfiol különösen érzékeny erre, főleg, ha nem elég mély az edény és leér az edény aljára, máris odakapja az olaj a kis rózsákat. Olajat vagy zsírt, ki melyiket szereti jobban, úgy érdemes tenni az edénybe, hogy a belerakott gombát vagy karfiolt legalább félig ellepje.
Körülbelül 10-15 perc sütés elég nekik. A gombának elég 10 perc is, de a karfiolok általában masszívabbak azoknak 15-20 perc sütés is kellhet akár. Attól függ mekkora darabokra vágtuk őket.
És valahogy így kell majd kinéznie:
Érdemes alá papírtörlőt vagy kenyeret tenni, mert jól felszívja a maradék olajat.
Mellé lehet például sült krumplit és salit tálalni. Mondjuk ilyet:
Elkészültünk! Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése